Bir önceki yazımızda doğal kaynakların insan yaşamı için ne kadar gerekli ve önemli olduğundan söz etmiştik. Bu yazıda ise bu kadar önemli olan doğal kaynakların kirletilmemesi için neler yapılabilir ve bizler ne yapmalıyız sorusuna kısa maddeler halinde cevap vermeye çalışacağız.
Doğal kaynakları kirletmemek, korumak için neler yapabiliriz?
Canlıların yaşamlarını etkileyen doğal kaynaklarımız; hava, su, deniz ve topraktı. Bu kaynakların kirlenmesi tüm canlıların yaşamlarını tehlikeye sokmaktadır. Bu kaynakların kirletmemek ve korumak için aşağıdaki önlemler alınabilir.
Havayı kirletmemek ve korumak için yapılabilecekler:
Evlerde, fabrikalarda ve termik santrallerde kullanılan fosil (odun, kömür, petrol) yakıtların kullanımı azaltılmalı ve daha çevreci olan doğalgaz kullanımı artırılmalıdır. Fabrika bacalarına kirliliği önleyici filtreler takılmalıdır. Havanın temizlenmesini artırmak için ormanlık araziler korunmalı ve yeni ağaçlandırmalar yapılarak genişletilmesi sağlanmalıdır.
Suyu kirletmemek ve korumak için yapılabilecekler:
Akarsuların çevresindeki fabrikaların zehirli kimyasal atıklarının akarsulara akıtmaları yasaklanmalı ve atıkları için arıtma sistemleri kurmaları sağlanmalıdır. Yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıklarının akarsulara akıtılması önlenmelidir. Akarsulara çöp dökülmesi önlenmelidir.
Denizleri kirletmemek ve korumak için yapılabilecekler:
Denizlerde dolaşan gemilerden ve petrol tankerlerinden suya sızan petrol artıklarının önlenmesi gerekir. Şehirlerin kanalizasyon atıklarının denizlere dökülmesi önlenmelidir. Denizlere çöp atılması ve dökülmesi önlenmelidir.
Toprağı kirletmemek ve korumak için yapılabilecekler:
Fabrikaların zararlı kimyasal atıklarının toprağa akıtılarak kirlenmesi önlenmelidir. Evsel atıklardaki kimyasal artıkların toprağa karışması önlenmelidir. Özellikle atık pillerin toprağa akıtılması önlenmelidir çünkü 1 adet pildeki zehirli madde, okul bahçesi kadar alanı kaplayan toprağı zehirlemektedir. İnşaat molozlarının gelişi güzel alanlara dökülmesi engellenmelidir.
Doğal kaynakları korumak için neler yapmalıyız?
Doğa ve insan sürekli olarak birbirini etkiler. İnsan, varlığını doğanın çevrimi içinde sürdürür; ihtiyaç duyduğu maddeleri doğadan alır ve atıklarını doğaya bırakır. Doğa, kendi çevrim döngüsü içinde tükenen kaynakları farklı hızlarda yeniler. Ancak, toplumumuzun ürettiği atıklar bugün gerek nitelik gerekse nicelik olarak doğanın yenileme kapasitesini zora sokmaya başladı. Doğanın sırtına yüklediğimiz yükü hafifletmek, dünyamız ile barış içinde yaşamak ve sürdürülebilir çevre hedefimize ulaşabilmek için uymamız gereken dört temel kural bulunuyor:
1-Sınırlı kaynakları dikkatli kullanmak: Az bulunan bazı madenlerin yerine daha bol miktarda olanları kullanmalı, yeraltından çıkarılan bütün maddeleri verimli bir şekilde kullanmalı ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmalıyız.
2-İnsan yapısı maddelerin birikmesini önlemek: Ürettiğimiz atık miktarını azaltmalı, kalıcı olan ve yapay bileşimlerin yerine daha bol miktarda olanları ya da doğada kolayca çözünenleri tercih etmeli, toplumun ürettiği her ürünü verimli bir şekilde kullanmalıyız.
3-Yenilenebilir kaynakların yerine yenilerini koymak: Kaynaklarımızı iyi yönetilen eko-sistemlerden elde etmeli, bu kaynakları üretken ve etkin bir şekilde kullanmalı ve doğayı değiştirirken dikkatli olmalıyız.
4-Dünyanın her yerinde insanlığın uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamak: Bütün kaynaklarımızı verimli, adil ve sorumlu bir şekilde kullanmalı, böylece yaşamlarını etkilediğimiz insanların ihtiyaçlarının ve daha henüz doğmamış kuşakların gelecekteki ihtiyaçlarının karşılanmasını bugünden güvence altına almalıyız.
Doğal Kaynaklarımız Nasıl Korunur?
Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünyanın doğal kaynaklarını oluşturur. Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin açıklamalarına göre; insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar hızlı ve büyük miktarlarda tüketilen doğal kaynaklar, son 40 yılda bir kaç kat daha artarak tahribata uğramıştır.
Özellikle oksijen, Su, bitki örtüsü, petrol gibi kaynakların büyük bir hızla azalması, canlıların yaşam alanlarını kısıtlamakta, çevresel felaketlere yol açabilecek iklim değişiklikleri yaratmaktadır.(küresel ısınma) Örneğin içilebilir su, hayatın ana maddesi olmakla kalmayıp; insanların can damarlarından biri olan elektrik enerjisi üretiminde ilk sırada gelmektedir.
Doğal kaynakları neden dikkatli tüketmeliyiz
Yaşamımızı sürdürmek için doğal kaynaklardan yararlanırız. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler doğal kaynaklarımızı oluşturur. Bitmeyecekmiş gibi görünen bu kaynaklar, insanların bilinçsizce davranışları sonucu hızla azalmaktadır. Görevimiz, bunları yok etmek değil, korumaktır.
Bitkiler ve hayvanlar, yaşamları için gerekli oksijeni havadan alırlar. Havanın çeşitli şekillerde kirletilmesi, bu kirliliğin yağmur suları ile yeryüzüne inerek akarsu, yer altı suları ve toprağa karışması, orada yaşayan canlıları olumsuz yönde etkiler. Onların türlerinin azalmasına veya yok olmasına neden olur. Çünkü doğadaki canlıların zenginliği, sağlıklı bir çevrenin var olmasına bağlıdır.
Su, sağlıklı bir hayatın devamı için canlıların gereksinim duyduğu en önemli doğal kaynaklardandır. Yeryüzünün yaklaşık dörtte üçünü ve canlı vücudunun önemli bir kısmını su oluşturur. İnsanlar birçok alanda (temizlik işlerinde, elektrik enerjisinin elde edilmesinde, bahçe ve tarlaların sulanmasında, deniz ulaşımında vb.) sudan yararlanır. Su, içinde yaşayan birçok canlıya da yaşama ortamı sağlar. Burada yaşayan balıkların beslenmemiz açısından önemi büyüktür.
İnsanların yıllarca deniz, göl ve akarsulara bıraktığı atık maddeler, buralarda yaşayan canlı türlerinin azalmasına, bazılarının da yok olmasına neden olmuştur. Ayrıca buna bağlı olarak birçok önemli turizm merkezi de özelliğini yitirmiştir. Örneğin, bugün yurdumuzda Haliç ve İzmit Körfezi’nin çeşitli şekillerde kirletilmesi, çevre ve orada yaşayan canlılar için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Sanayinin hızla gelişmesi de su kaynağının tüketimini etkilemektedir. Ancak ülkelerin kalkınmasında ve iş olanaklarının oluşturulmasında sanayi kuruluşlarına da gereksinim vardır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, suyun tutumlu bir şekilde ve kirletilmeden kirletilmeden kullanılmasıdır.
Aynı şekilde doğal kaynaklarımızdan olan ormanların da sayılamayacak kadar yararları vardır. Bunlardan, gelecek kuşakların da yararlanmasını sağlamak için onları korumalıyız. Nüfus artışına paralel olarak giderek artan bir biçimde kullanılan bu kaynaklar korunmadığı takdirde zamanla tükenme noktasına gelir. Bu durum, doğa için bir felaket oluşturur.
Yaşamın doğal kaynağı olan toprağa bırakılan zararlı katı ve sıvı atıklar, zamanla toprağın özelliğini kaybetmesine neden olur. Verimliliğini yitiren toprak, üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir. Bitki örtüsünden yoksun kalan toprak, sularla taşınarak gölleri doldurur ve oradaki canlıların yok olmasına neden olur.
Doğal kaynaklarımızdan olan yer altı zenginlikleri (madenler) de insanlar tarafından bilinçsizce tüketilmesi sayesinde her geçen gün azalmaktadır. Madenlerden; sanayi alanında, enerji elde etmede ve başka alanlarda yararlanmaktayız. Yapılan araştırmalara göre çok önemli birer enerji kaynağı olan petrol, kömür ve doğal gaz, yeni yataklar bulunmazsa, aşırı kullanılmaları nedeniyle çok kısa bir zaman sonra tükenecekleri belirtilmektedir. Bu bakımdan gerek enerji kaynaklarımızı, gerekse diğer yer altı kaynaklarımızı bilinçli kullanarak onlardan daha uzun bir süre yararlanmayı sağlamalıyız.
Şu halde yaşamımız için vazgeçilmez birer kaynak olan doğal kaynaklarımızı bilinçli kullanmak, en başta gelen görevlerimiz içerisinde olmalıdır.Günlük yaşantımızda, okulda ve evde bilinçli birer tüketici olmak durumundayız. Su, elektrik, yakıt ve besin maddelerini israfa kaçmadan gerektiği kadar kullanmalıyız.
Doğal Kaynaklarımız – Bazı Canlı Türlerinin Yokolması – Doğal Kaynaklarımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız – Milli Parklar
Yeryüzünde çok sayıda canlı yaşamaktadır.Canlılar, yaşamlarını çevreleriyle sürekli bir etkileşim içinde sürdürürler.Beslenme,barınma ve çoğalma gibi temel gereksinimlerini yaşadıkları bu doğal ortamdan karşılarlar.
Doğal ortamda canlılarla cansızlar arasındaki sürekli ilişkiye doğal denge denir.Doğal ortamın zarar görmesi doğal dengenin bozulmasına da neden olur.Bu da o çevrede yaşayan canlıların yok olması veya türerinin azalması anlamına gelir.
Canlılar arasında bulunduğu çevreyi en çok etkileyen ve ona zarar veren insandır.Günümüzde dünya nüfusu hızla artmaktadır.Artan nüfusun beslenme barınma vb gereksinimlerini karşılayabilmek için doğal ortam insanların bilinçsiz davranışları sonucunda bozulur.
Ormanlar tarla açmak bina yapmak amacıyla veya yangınlarla yok edilir.Oysa ki ormanlar doğal dengeyi sağlayan çok sayıda canlının barınma ve beslenme ortamıdır.Ayrıca canlı tutan, güzelleştiren, erozyonu önleyen, toprak kaymalarını engelleyen ve insanlara pek çok ürün sağlayan doğal varlıklar yine ormanlardır.Bunların yok edilmesi, orada yaşayan canlıların da tükenmesine, insanların bu ürünlerden yoksun kalmasına ve doğal ortamın bozulmasına neden olur.
Aynı şekilde sanayi artıkları ve daha başka maddelerle suların(deniz,göl ve akarsu) kirletilmesi de pek çok canlı türünün azalmasına veya yok olmasına neden olur.Av yasağına uymama ve aşırı avlanma da canlı türlerini yok eden bir başka emendir.Görülüyor ki doğal ortamın bozulmasının kaynağında hep insan vardır.İnsanın doğal ortama bu şekilde müdahalesi dünyanın zenginliğini büyük çapta yitirmesine neden olur.
Sonuçta yaşamak için birbirlerine doğrudan veya dolaylı olarak muhtaç olan canlılardan birinin yok olması doğada düzeltilemeyecek bozulmalara yol açar.Bu bakımdan doğal çevreyi korumak önemlidir.Çevrenin korunması biz insanların çevreye karşı duyarlı olmasıyla mümkündür.
Hepimize büyük yararlar sağlayan doğal çevremize karşı görevimiz, onu yok etmek değil, korumak, geliştirmek ve ondan bilinçli olarak yararlanmaktır.Bu nedenle tüm canlıları sevmeli ve doğayla dost olmalıyız.
Son yıllarda, doğal dengenin bozulmasının doğuracağı sonuçların ne kadar önemli olduğunu anlayan ülkeler, çevre korunmasına büyük önem vermeye başlamışlardır.Yurdumuzda da doğal yaşamı korumak amacıyla pek çok millî park oluşturulmuştur.Kuşcenneti,Yed i göller Kovada gölü ve Ulu Dağ millî parkları bunlara örnektir.
Doğal kaynakların korunması için neler yapmalıyız ?
1-Suları kirletmemeli
2-Fabrika bacalarına filtre takmalı
3-Çöplerimizi çöp kutusuna atmalı
4-Ağaçları kesmemeliyiz
5-Hayvanlara zarar vermemeliyiz.
Doğal kaynaklarımızı korumak için neler yapmalıyız madde madde
Doğal kaynaklar sınırsız değildir. Birçok alanda kullandığımız için dikkatli ve tutumlu kullanmazsak kısa sürede azalır, ihtiyaçlarımızı karşılayamaz. Kâğıt, karton, demir ve cam gibi atıkların işlenerek.Yapılması lazımdır. ?
1-İsraftan kaçınılmalı
2-Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttırılmalı
3-Çevremizi temiz tutmalı
4-Ormanlık alanlar korunmalı
5-Geri dönüşümlü ürünler tercih edilmeli
6-Sular kirletmemeli
7-Fabrika bacalarına filtre takmalı
8-Hayvanlara zarar vermemeliyiz.
Doğal Kaynaklarımız Tükenmesin
1-) Doğal kaynaklar tükenir mi?Neden?
Aslında normal olarak doğal kaynaklarımızın tükenmemesi gerekiyor.Fakat günümüz şartlarında ve insanlarımızın doğal kaynakları bilinçsizce tüketmesi sonucunda doğal kaynaklarda elbet bir gün tükenecektir.
2-) Doğal kaynaklarımızı korumak için neler yapmalıyız?
1 suları kirletmemeli
2 fabrika bacalarına filtre takmalı
3-çöplerimizi çöp kutusuna atmalı
4-ağaçları kesmemeliyiz
5-Hayvanlara zarar vermemeliyiz.
3-) Ormanların yok edilmesi biz insanları nasıl etkiler?Tartışınız
Ormanlar doğal yaşamda önemli yer tutar.Ormanların özellikleri dünya üzerindeki temiz oksijen kaynagıdır. Ormanlarımızın biz insanlara faydası saymakla bitmez.Bunların en önemli olanlarından bir tanesi erezyonu önlemesidir. Tüm bunların tam tersini düşündüğümüzde ormanlarımızın biz insanlar için ne kadar önemli oldugunun birazcıkdaolsa farkına varabiliriz.Ormanlar biz insanların ciğerleridir.Nefes alıpvermemizi ormanlar sağlar.
4-) Doğal kaynakları korumak ve daha dikkatli olmak için neler yapabiliriz?
1)Ülkemizde yetişen ağaçlar , bitkiler , bunların tanınması , korunması , çoğaltılması konusunda çalışan gruplarla hiç değilse yılda bir kez biraraya gelip bilgi alabiliriz.Mutlaka bize de düşen bir görev vardırHepimiz sadece yılda bir kez doğayı korumak adına birşey yapsak bile doğa bundan hoşnut olacaktır
2)İçtiğimiz suyun , nefes aldığımız havanın daha temiz olması için son on yılda kendi adımıza birşey yapmamışsak önümüzdeki yıllar için telafi planlaması yapabiliriz
3)Çöplerimizi sınıflandırmaya başlayabilirizHepimizin bu tür alışkanlıkları doğallıkla büyük organizasyonlara yansıyarak atıkların doğaya en az zararı verir şekilde yeniden değerlendirilmesini sağlayabilir
4)Her ay bir çocukla çevre koruma bilincini yerleştirebileceğimiz eğitimci sohbetler yapabiliriz.
5)Sokağımızda varsa , rahatsız edici bozuk kaldırım , taşmış çöp kutuları , susuz kalmış ağaçlar , parklar vb eksiklikleri günlük olarak ilgili görevlilere hatırlatabiliriz
6)Piknik yerlerindeki inanılmaz sorumsuzluklara yanımızda bir fazla çöp poşeti götürerek müdahele edebilirizBir çöp poşeti ikram ettiğimiz sorumsuz kişi mutlaka iyi birşey yapmaya yönelecektir
7)Siz zaten bunları yapıyorsanız lütfen yapmayanlara hatırlatın Çağımızda çoktan rayına oturmuş olması gereken bu konular için basit öneriler ne yazıkki hala gerekiyor