Quantcast
Channel: Eğitim – BilgilerSitesi.Com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 383

Andımız neden niçin kaldırıldı? İşte andımızın kaldırıma sebebi

$
0
0

Andımız’ın yazarı kimdir? Neden andımız kaldırılıyor demokratikleşme paketi
Andımız’ın yazarı kimdir? Andımız’ı ilk defa kim yazdı? Neden Andımız İlkokullarda kaldırılacaktır? Demokratikleşme paketinde geçen o madde…

Andımız'ın yazarı kimdir? Neden andımız kaldırılıyor demokratikleşme paketi

Yetmiş altı yıldan beri ilkokullarda her sabah söylenmekte olan “Öğrenci Andı” nı yazan ve 23Nisan 1933′te Türk çocuklarına armağan eden de Dr. Reşit GALİP’tir.

Prof. Dr. Afet İNAN, “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” adlı eserinde  Dr. Reşit GALİP ve “AND” hakkında şunları yazmıştır:
“1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü’ne geldiği vakit, Atatürk’ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı. “Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı” dedi:
“Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.”
Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır. Vatanperver Dr. Reşit GALİP, evvelâ bir baba olarak bu hisleri duymuş; sonra da Millî Eğitim Bakanı olarak okulçocuklarına bu andı içirmişti.”
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 sayı kararı ile bu “Öğrenci Andı”nı, idealist Millî Eğitim Bakanının belirttiği şekilde uygulamaya koymuştur.
Talim Terbiye Kurulu’nun bu kararına göre, öğrencilerin her gün tekrar edeceği “Öğrenci Andı” ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı, metni bu yazımızın sonuna alınan 18 Mayıs 1933 tarih ve 1749/42 sayılı genelgeyi yayımlamıştır. “Öğrenci Andı”nın amacı ve söylenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği bu genelgede açıklanmıştır. 29 Ağustos 1972 tarih ve 14291 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ilkokullar yönetmeliğinin 78. Maddesinde “Öğrenci Andı”na aşağıdaki son bölüm eklenmiştir.
“Türküm, doğruyum, çalışkanım; yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim.Ne mutlu Türküm diyene”
“Öğrenci Andı”nın bugün söylenmekte olan metni, Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nin Ekim 1997 tarih 2481 sayısında yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10. Maddesiyle belirlenmiştir. Bu maddeye göre ilköğretim okulunda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca aşağıdaki “Öğrenci Andı”nı söylüyorlar.
“Türküm, doğruyum, çalışkanım.İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim.Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.Ne Mutlu Türküm Diyene!”
Andımız  Dr. Reşit Galip tarafından yazıldı.Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketi ile ise zorunlu olmaktan çıkarılıyor.Farklı  ırklardan gelen Türk vatandaşlarının çocuklarının her sabah Türküm,doğruyum demek istememelerinden yola çıkarak yapılan düzenlemeyetepkiler gelmeye başladı. Tarihçi yazar Mustafa Armağan ise bu yöndeki mutluluğunu Twitter’dan şöyle açıkladı.
Tarihçi Yazar Mustafa Armağan Twitter’dan andımız ile ilgili şunları yazdı…
” Dr. Reşit Galip’in okullara çaktığı kazık olan andımız 80 yıl sonra çıkarıldı.”
Sosyal Medya Andımız konusunda çok duyarlı. Başbakan’ın açıklamalarından sosyal medya tabiri caizse çıldırdı.
AaaaapolitikOluyoruz?@OldukOluyoruz1 sa
İlkokul 1.sınıf Hava buz gibi sınıfında okumuştuN ant’ı Okul çınlamıştı… Unuttu mu ? UNUTMA #AndımızİLKOKULDANkaldırıldı
AndımızİLKOKULDANkaldırıldı Türk kelimesinden bu kadar korkan başka bir RUM evladı göremeyiz.
Pars TC #VATAN?@TRPardus2 sa
Aziz Nesin 94de andımızın kaldırılacağını ve ihanetleri demişti!
normal insan!?@HtcEmel4 sa
lazca bilen bir laz kizi olarak gururla söyledigm andimizi nefesim yettigince cocuklara ögretecegime and icerim
sena üvak?@senauvak4 sa
#AndımızİlkokuldanKaldırıldı çocuklar üşüyomuş nedemek ya hava çok soğukken bizim müdürümüz koridorlarda okuturdu andımızı
Birten Güven?@birten905 sa
bu pakette andımzı kaldrabldnz bi sonraki pakette istiklal marşını kaldırırsnz bi sonraknde ATATÜRK resimlerni!

Bakın Andımız neden kaldırılmış…

Demokratikleşme Paketi’nin en tepki çeken maddesi olan Andımız’ın kaldırılmasını, Başbakan’ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan tarafından savunuldu.

 Yalçın AkdoğanAndımız‘ın faşist bir anlayışla uygulandığını ileri sürdü ve farklı kesimleri rahatsız ettiği için kaldırıldığını belirtti.

NTV ekranlarında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Yalçın Akdoğan tepki çekecek ifadelerde bulundu.

İşte Akdoğan’ın Demokratikleşme Paketi’nin içeriğini savunduğu röportajdan ana başlıklar:

Alevi sorunları ile ilgili de konuşan Akdoğan, Alevilerin büyük zülme uğradığını kabul ettiklerini ifade etti. Akdoğan Alevi sorunları sorusuna, “Alevi kesimi ciddi travmalar yaşadı. Büyük zulümler yaşadı. Atılması gereken çok adım var, çalışıyoruz. çalıştaylarda gördük ki Alevi kesimi de homojen değil. Çok farklı şeyler söyleyen gruplar var. Zihniyet değişimi gerekli. Kısa vadede bir beklenti oluşturmayı da çok doğru bulmuyorum.” şeklinde cevap verdi.

MUHAFAZAKAR KESİMLER RAHATSIZ OLUYORMUŞ!

Andımız’ın kaldırılma nedeni olarak farklı kesimlerin rahatsızlığını vurgulayan Akdoğan, “Tek tip buyurgan kısmen faşist bir anlayış olarak uygulanmış. O metnin içeriğinde çok farklı tabirler var. Muhafazakar kesimler de rahatsız olabiliyor. Metin farklı toplum kesimlerini rahatsız ediyor” dedi.

REFORMUN BÜYÜĞÜ YENİ ANAYASADA

Akdoğan, seçim sistemi ve barajın düşürülme talepleri ile ilgili ise, “Biz bu üç teklife de açığız. Dar Bölge Türkiye’yi iki partili yönteme götürüyor. Ak Parti burada tek bir şey dayatıyor gibi görünmemek için farklı öneriler getirdi. Ben ortak bir uzlaşı olarak bir şey yapılabilecek kanaatinde değilim. AK Parti modelleri toplumun önüne koydu. Köklü çözüm anayasa ile olabilir. Demokratik reformun büyüğü yeni anayasada olabilir. Bizim bir şekilde bunu çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ PLANLANDIĞI GİBİ DEVAM EDİYOR

Yalçın Akdoğan, kamuoyu ve medya tarafından bitti olarak düşünülen ve lanse edilen çözüm sürecinin planlandığı gibi sürdüğünü söyledi. Akdoğan, “Ciddi bir toplumsal umut, beklenti ve destek var. Burada hiç kimse bu süreci bozma riskine giremez. Buna cesaret edemez. Bu süreci Başörütüsü düzenlemesinin kamuda da onay gördüğünü belirten Akdoğan, AKP’nin yerel seçim adaylarının kısa bir süre sonra açıklanacağı haberini verdi.

(DSE)

Kaynak : http://www.sansursuzmedya.com/bakin-andimiz-neden-kaldirilmis_326414

Andımız neden kaldırıldı?

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Pazartesi günü “Demokratikleşme Paketi”ni açıkladı. Bu pakette eğitimle ilgili olarak açıklanan ilkokullardan “Andımız” töreninin kaldırılması değişik kişi ve kurumlar tarafından olumlu ve olumsuz tepkiler aldı. Paketin bu maddesi bende de değişik çağrışımlar uyandırdı.

Bir kere “Ant” kelimesi TDK’nın sözlüğünde şöyle tanımlanmaktadır. “Tanrı’yı veya kutsal bilinen bir kişiyi, bir şeyi tanık göstererek bir olayı doğrulama, yemin, kasem.” Ülkemizde uzun yıllar her 10 yılda bir yapılması gelenek hâline gelen darbeler, ülke eğitiminde her konuyu zap-u rapt altına almıştır. Toplum içerisinde kitap okuma alışkanlığının gelişmemesinin nedenlerinden biri de, bu darbe hükümetlerinin uygulamaları sonucu yıllardır okuduğu/yazdığı kitaplar yüzünden bir çok kişinin resmi makamlarla arasında anlaşmazlıklar çıkması, bu nedenle ceza-i işleme tabi tutulmasıdır desek herhâlde yanılmış olmayız.

O nedenle bizler okullarda serbestçe okuyabildiğimiz kitapları okuyarak bu günlere gelen nesillerdeniz. Okullarda göğsümüzü gere gere okuyabildiğimiz yazarların başında da Ömer Seyfettin gelmektedir. Ömer Seyfettin’in ve hikâyelerinin benim kuşağımdaki yeri bu nedenle bir başkadır. Kaşağı, Falaka, And… bu hikâyeleri benim kuşağımdan bilmeyen var mıdır? Evet haklısınız yoktur.

Okullarda serbestçe okutulabildiği için de yıllardır öğretmenler Ömer Seyfettin’in hikâyelerini öğrencilerine tavsiye etmişlerdir. Yayıncılar da Ömer Seyfettin imzalı hikâyeleri telifi de olmadığı için basıp basıp öğrencilere ulaştırmaktadırlar.

Ömer Seyfettin’in hikâyelerinin bir kısmı yaşadığı dönemi, çocukluk yıllarını anlatmaktadır. “And”  hikâyesi de çocukluğunun geçtiği Gönen’deki çocukluk hatıralarından biridir. Paket vesilesi ile hatırlayıp tekrar okuduğumda bir yerlerimde bir kıpırdanmalar olmadı desem yalan olur.

Fakat bu günün çocukları Ömer Seyfettin’in çocukluğundan çok farklı bir dünyada yaşamaktadırlar. Bu da demek değildir ki çocuklar Ömer Seyfettin’in hikâyelerini okumasınlar. Tabiki de okuyacaklar. Fakat ilkokulda okuyup da Ömer Seyfettin’den de soğumasınlar. Lisede Ömer Seyfettin’in titizlikle hazırlanmış hikâyelerini okuyup özümsesinler ve hisselerine düşen lezzeti de tatsınlar.

Demokratikleşme paketinde kaldırılması öngörülen “Andımız” eski milli eğitim bakanlarından Dr. Reşit Galip tarafından 23 Nisan 1933’te ilk defa Türk çocuklarına okutularak armağan edilmiştir. Bu ‘Öğrenci Andı’ Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 sayılı kararı ile kabul edilip uygulamaya konulmuştur. Bu tarihten günümüze “Andımız” ilköğretim okullarında değişik zamanlarda bazı değişiklikler yapılsa da okutulmuştur.

Hâlen yürürlükte olan yönetmeliğin “Andımız” ile ilgili olan maddesi şöyledir. “Öğrenci Andı

Madde 12 —(Değişik: 21/07/2012 – 28360 RG) İlkokullarda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca aşağıdaki “Öğrenci Andı” nı söylerler.

“Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türküm diyene!”

Yabancı uyruklu öğrencilerin “Öğrenci Andı”nı söyleme zorunluluğu yoktur.”

MEB müsteşarı Yusuf Tekin gelişmeler üzerine; “Türkiye’nin demokratikleşme süreci sağlıklı ilerleyecekse bunda en önemli katkıyı sağlayacak bakanlıklardan bir tanesi de MEB. Dün açıklanan pakette bakanlığımızla ilgili iki önemli konu yer aldı. Her iki konu ile ilgili de bakanlığımız çalışmalarına başlamıştır. Andımız ile ilgili olarak, MEB İlköğretim Kurumları yönetmeliğinde bir değişiklik yapılacak. Dil ile ilgili olarak ise, hem 2923 sayılı kanunda ve hem de MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik hazırlıklarını başlattık.” açıklamasını yapmıştır.

Yapılan düzenlemelerden sonra “Andımız” artık her sabah tören ile ilkokullarda söylenmeyecektir.

Son söz yerine; mühim olan evrensel değerleri ezberletmek değil, bu değerleri hayatın içerisinde uygulanabilir şekilde toplumdaki bireylere can-ı gönülden benimsetebilmektir.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 383

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue