Quantcast
Channel: Eğitim – BilgilerSitesi.Com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 383

Ölçekli Güneş Sistemi Modeli Yapma Deney Nasıl Yapılır Konu Anlatımı Kısaca Özet

$
0
0

 

ölçekli güneş sistemi modeli 2013,2014,ölçekli güneş sistemi modeli nasıl yapılır,gunes sistemi modeli nasil yapilir,gunes sistemi maketi nasıl yapılır,gunes sistemi maketi nasil yapilir,güneş sistemi maketi nasıl yapılır,ölçekli güneş sistemi modelleri,güneş sistemi modeli malzemeleri

adszezc.png (508×270)

Güneş Sistemi Ölçek – Uzaklık 

Ev Yapımı Bilim sitesinde bulabileceğiniz “Güneş Sistemi Ölçek – Büyüklük” etkinliğindeki gezegenler kullanılabilir, gezegenlerin yerine geçecek top veya başka işaretler kullanılabilir, veya okulda uygulanacaksa seçilecek öğrenciler bir gezegen olabilir.

Uygulama Basamakları:
  • Güneş sistemindeki gezegenler genelde birbirlerine eşit uzaklıktaymış gibi modeller görmüşüzdür. Bu etkinlik ile iç ve dış gezegenlerin Güneş’e uzaklıklarını gerçek oranlarla görsel olarak gösteriliyor.
  • Güneş sistemimizde 8 gezegen var. Güneş’ten uzaklıklarına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve Neptün olmak üzere sıralanıyorlar.
  • Bu 8 gezegen, iç ve dış gezegenler olarak ikiye ayrılıyorlar. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars;  Güneş sistemimizin iç gezegenlerini; Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün ise dış gezegenleri oluşturuyorlar. İç ve dış gezegenleri bir asteroit (gezegensi) kemeri ayırıyor, yani Mars ve Jüpiter arasında çapları 1000 km’yi geçmeyen, yüz binlerce büyüklü küçüklü uzay cisminin oluşturduğu bir kemer bulunuyor.
  • Resimde de görüldüğü gibi iç gezegenler, dış gezegenlere göre Güneş’e çok daha yakın.
  • Güneş sistemimizdeki gezegenlerin Güneş’e olan uzaklıklarını aşağıdaki tabloda görüyoruz. Bu tablodaki ilk sütun gerçek uzaklıkları, ikinci sütun ise Merkür-Güneş uzaklığı birim alındığında ortaya çıkan göreceli uzaklıkları gösteriyor.

Güneş’e uzaklık

(milyon km)

Güneş’e uzaklık / Merkür-Güneş uzaklığı

Merkür

58

1,0

Venüs

110

1,9

Dünya

150

2,6

Mars

230

4,0

Jüpiter

780

13

Satürn

1400

25

Uranüs

2900

50

Neptün

4500

78

  • Bu etkinlik mümkün olduğunca büyük bir alanda yapıldığında, daha kolay anlaşılıyor. Yukarıdaki tablodaki oranlara göre gezegen görevi gören cisim veya insanları yerleştirebiliriz veya kendilerinin yerleşmeleri isteyebiliriz.

 

 

Uygulama Maliyeti:
0 TL
Kaynaklar:
Bu uygulama 2008-2009 yıllarında gerçekleşmiş Bilim Eğitiminde Astronomi projesinin çıktılarındandır. Projenin websitesine www.astroed.net adresinden ulaşılabilir. Ölçüler www.nineplanets.org adresinden alınmıştır.

Ölçekli güneş sistemi modeli nasıl yapılır?

3.1 Güneş Sistemi
Güneş sistemi, Güneş, 9 büyük gezegen, bunların uyduları, kuyruklu yıldızlar, akan yıldızlar, küçük gezegenler, meteorlar ve gezegenlerarası gaz ve tozdan oluşmuş bir sistemdir. Güneş sisteminin dış sınırı Pluto yörüngesinden daha uzaklara gider. Sistemin dış sınırının Güneşten 1-2 ışık yılı ötelerde olduğu sanılmaktadır. Bu şekilde tanımlanan güneş sistemi, bilinen evren hacminin 10-30 ‘da birini yani teleskoplarla gözlediğimiz evrenin çok küçük bir bölümünü oluşturur. Küçük olmasına karşın önemli olmasının nedeni, bizim içinde yaşıyor olmamızdır.

olcekli.jpg (776×543)

Şekil 3.1: Güneş sisteminin şematik bir gösterimi. En dıştaki gezegenler Güneş’e çok uzak olduğu için tüm gezegenleri aynı şekil içinde göstermek çok zordur. Bu nedenle eşelleri farklı iki ayrı grafik görüyorsunuz.
Yukarıda yapılan tanıma göre Güneş sisteminde bir çok cisim olmasına karşın, onu tamamen boş bir uzay olarak kabul edebiliriz. Bu görüşü Güneş sistemini ölçekli olarak küçülterek şöyle açıklayabiliriz. Yer küre’miz iri bir kum taneciği büyüklüğünde olsun. Bu durumda Güneş Yer küre’den 4 metre uzakta bir portakal büyüklüğünde olur. Bu küçültülmüş sistemde Ay bir toz parçası kadardır ve Yer’den 1 cm uzaklıktadır. Merkür, Venüs ve Mars kum taneciği büyüklüğünde iken Jüpiter, Güneş’ten 20 m uzakta küçük bir kiraz gibi görülür. Jüpiterden biraz daha küçük olan Satürn, bu eşelde Güneş’ten 36 m uzaktadır. Uranüs ve Neptün nohut büyüklüğünde cisimler iken en dış gezegen Pluto, ortadaki portakaldan 150 m uzakta bir toz parçası büyüklüğünde yer alır. Güneş sisteminin diğer tüm üyeleri gözle görülemeyecek derecede küçüktür. Eğer büyük bir stadyumun orta yuvarlağına portakalı ve çevresindeki bu cisimleri koyarsak, tribünde otururken portakal hariç, diğer cisimlerin hiçbirini göremezdiniz ve yanınızdaki kişiye bu saha niçin bomboş diye sorardınız.
Güneş Sisteminin Yapısı ve Genel Özellikleri
Gezegenler, Kepler ve Newton yasalarına göre Güneş etrafında elips yörüngelerde dolanırlar. Gezegen yörüngelerine ilişkin veriler; Ek 5 deki (Sayfa 263) çizelgede verilmiştir. Söz konusu çizelgenin incelenmesinden, gezegenlerin yörünge düzlemlerinin birbirlerine çok yakın olduğu görülür. Örneğin; Merkür ve Pluto yörüngelerinin Yer yörüngesi ile aralarındaki açı sırasıyla 7° ve 17.2° ‘dir. Diğer tüm gezegenlerin yörünge düzlemleri ise Yer yörüngesi ile 3.4°’den daha küçük açılar yaparlar. Bu nedenle güneş sistemi bir disk şeklindedir. Bu diske kuzey yönünden bakıldığında tüm gezegenlerin saatin ters yönünde Güneş etrafında dolandıkları görülür. Ayrıca, yine aynı yönden bakıldığında, Venüs ve Uranüs dışında tüm gezegenler eksenleri etrafında yine saatin ters yönünde dönerler. Astronomide yörüngedeki harekete ‘dolanma’, eksen etrafındaki harekete ise ‘dönme’ denir.

dnya5nw4.jpg (640×448)

Ölçekli Güneş Sistemi Maketi Yapma nedir ?

Yapacağınız modelde Güneş’in çapı ne kadar olsun? Örneğin 10 cm çaplı bir portakal büyüklüğünde olsun istiyorsanız kırmızı alana 100 girmeniz gerekiyor, çünkü milimetre cinsinden girmeniz gerekli. Bu girdiğiniz değer yardımı ile modelinizin eşelini saptamış oluyorsunuz. Önemli: Tüm formu temizlemek için TEMIZLE düğmesine basmanız yeterlidir.

HESAPLA düğmesine tıklayınız.

Gezegenlerin çaplarının ve Güneş’e uzaklıklarının hesaplandığını göreceksiniz. çizelgenin altında başka ilginç gök cisimlerinin de bu eşelde büyüklükleri ve uzaklıkları da hesaplanmıştır.

Şimdi artık Güneş Sistemi modelinizi yapabilirsiniiz. Bunu bir şerit metre ile veya bir adımınızın uzunluğunu ölçtükten sonra ve kaç adım attığınızı sayarak yapabilirsiniz. Gezegenin konumunu işaretlemek için bir sopa üzerine yerleştirilmiş kağıt parçası veya bir bayrak hatta bir arkadaşınızı kullanabilirsiniz. Uzun yürümeye hazırlıklı olun!

Bu modeli eşeli uygun seçerek büyük bir karton üzerinde veya siınıfta tahta üzerinde öğretmeniniz ile birlikte yapabilirsiniz. Bunun ne kadar imkansız olduğunu ancak yaparak görebilirsiniz. Nedeni de gezegen boyutlarının, gezegenler arası uzaklıkların ve onların Güneş’e olan uzaklıklarının çok değişmesinden kaynaklanır.

Unutmayın Pluto artık gezegen sınıfından çıkarıldı ve cüce gezegenler sınıfı tanımlandı. Bu sayfanın bir sonraki sürümünde tüm cüce gezegenler de ayrıca aşağıda modele uygun şekilde gösterilecektir.

Şimdi güneş sistemi modeli sayfası özel bölümümüze gidip modelinizdeki ölçüleri hesaplamak için burayı tıklayın..

gezegenler[1]

Güneş Sistemi Modeli Oluşturalım

 Güneş sistemi; Güneş’in ve onun etrafında belirli yörüngelerde hareket eden gezegenlerin, uyduların, kuyruklu yıldızların bulunduğu gök cisimleri topluluğudur. Güneş sisteminde sekiz gezegen vardır ve bu gezegenlerin Güneşe göre dizilimleri Güneş sistemini oluşturur. Bu deney gezegenlerin güneşe göre yerlerini kavramaya yöneliktir.bilgisayarınıza indirin
linke sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet ile indiriniz. dosyayı internet explorer ile açabilirsiniz.

 

güneş sistemi maketi nasıl yapılır

,  

güneş sistemi modeli nasıl yapılır

,  

güneş sistemi maketi nasıl yapılır ödev

,  

güneş sistemi modeli yapımı

,  

ölçekli güneş sistemi modeli nasıl yapılır

,  

güneş sistemi modeli hazırlama

,  

güneş sistemi ödevi nasıl yapılır

,  güneş sistemi modeli yapalım,  güneş sistemi,  güneş sistemi maketi yapımı,  GÜNEŞ SİSTEMİ MODELİ nasıl yapılır,  güneş sistemi maketi malzemeleri nelerdir,  gunes sistemi modeli nasil yapilir,  güneş sistemi maketi malzemeleri,  güneş sistemi ve gezegenler,  yıldızlar ve güneş sistemi modelleri yapımı 2

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 383