Eski zamanlarda değişim denilen şey bugünkü kadar hızlı değildi. Toplumlar kültürlerini ve bilgilerini geliştirmekten ziyade muhafaza etmeye eğilimliydi. Şimdi de bu muhafazakarlık devam etmekle birlikte, bilimin ve teknolojinin gelişim hızı baş döndürücü bir hız kazandı.
Peki normalde buna alışık olmayan insanlık buna nasıl tepki verecek? Binlerce yıldır farklı bir düzende yaşamış olan insanların sağlığı bilimsel ve teknolojik ilerlemeden nasıl etkilenecek?
Bu yazıda bu konuyla ilgili iki soruya cevap vermeye çalışacağız. Bu sorular şunlar:
1) Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gelecekte insan sağlığı üzerinde nasıl etkiler yaratacağını araştırınız.
2) Bu etkilerin destek ve hareket sistemine katkısını örneklerle açıklayınız.
1) Gelecekte bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insan sağlına etkileri neler olabilir?
Şimdi geçelim yanıtlarına. Aşağıda iki ayrı kısımda iki soruya da kısaca özet konu anlatımı şeklinde cevap verdik.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çoğu insanların hayatını kolaylaştırmak veya daha sağlıklı bir hayat sunmak için yapılmaktadır. Bu gelişmeler insanlara rahatlık ve sağlık getirirken bir yandan da başka hastalıklara sebep olmaktadır.
Bir yere gitmek için arabaya binmek, merdivenler yerine asansörü veya yürüyen merdivenleri kullanmak insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda da yeterince yürümediği için kas ve kemik sistemini zayıflatarak çeşitli hastalıklara neden olur. Gelecekte taşımacılıkta kullanılacak bir çok yeni araç aynı zamanda insanların sağlıklarını da olumsuz etkileyecektir.
Televizyon, bilgisayar, tablet, akıllı telefon, telefon gibi teknolojik aletler insan hayatını kolaylaştıran en önemli icatlardandır, ancak yaydıkları radyasyon nedeniyle kas ve kemik sistemine, sinir sistemine etki ederek çeşitli hastalıklara neden olurlar. Gelecekte bu ve benzeri bir çok cihaz üretileceğinden hastalıkların daha çok artmasına sebep olacaktır.
Fabrikalarda kullanılan robotlar ve çeşitli makineler insanların işlerini yapmalarını çabuklaştırır, ancak insanların daha fazla hareketsiz kalmalarına sebebiyet vererek kas ve kemik kaybı, obezite gibi bir çok hastalığa neden olmaktadır. Gelecekte bu aletlerin her alanda kullanılabileni üretileceğinden insanların daha çok sağlık sorunu yaşamasına sebep olacaktır.
İnsanları evde tutan televizyon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar insanların dışarı çıkıp hareket etmelerini, spor yapmalarını, güneş ışınından D vitamini almalarını engellemektedir. Gelecekte insanları eve daha çok hapsedecek gelişmeler olacağından sağlık sorunlarının da artmasına sebep olacaktır.
Olumsuz gelişmeler olduğu gibi, olumlu gelişmelere de sebep olacaktır.
2) Bu etkilerin destek ve hareket sistemine katkısına örnekler:
Gelişen teknoloji sayesinde;
- kırılan bir kemiğin yerine yapay kemikler takılabilecek.
- yaşa bağlı kemik erimesinin önlenmesi için tedaviler geliştirilecek.
- bel ve boyun fıtığına neden olan hasarlı dokular tamamen iyileştirilebilecek.
- eklem kireçlenmesine bağlı hareket kısıtlıkları tamamen tedavi edilebilecek.
- kaybedilen kol ve bacak gibi uzuvların yerine gerçeğine en yakın fonksiyonlara sahip biyonik protezler takılabilecek.
- kas, kemik ve sinir sistemini etkileyen romatizma gibi bir çok hastalığın tedavisi bulunabilecek.
Bilimsel Ve Teknolojik Gelişmeler Gelecekte İnsan Sağlığı Üzerinde Nasıl Etkiler
Bilimsel gelişmeler ve teknoloji insan hayatını kolaylaştırır. Teknoloji geliştikçe üretilen araçlar insalara zaman kazandırır ve işerinin daha rahat yapmalarına olanak sunar. Hastanelerde yapılan ameliyatlar günümüzde bir delikten deri içerisine girilerek kameralarla yaplmakta. ileride hiç delik açılmadan deri üzerinde müdahale edilir hale gelinecektir.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insan sağlığı üzerinde nasıl etkiler
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gelecekte insan sağlığı üzerinde nasıl etkiler yaratacağını araştırınız. Bu etkilerin destek ve hareket sistemine katkısını örneklerle açıklayınız. Bulgularınızı ve düşüncelerinizi bir rapor hâlinde sınıf arkadaşlarınıza sununuz.
1) Teknoloji bazen felaketlere sebep olabilir. Atom bombası teknolojik gelişim sonucunda ortaya çıkmış, Japonya’da silinmeyecek yaralar açmıştır. Dünya’da şuan 27000 nükleer silah vardır ki, dünya her zaman yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
2) Teknolojik aletler insan sağlığı için doğrudan olumsuz olarak etkilemektedir. Cep telefonları gibi elektronik aletler ve cep telefonu, Wİ-Fİ ağlarının yaydığı sinyaller insan sağlığını bozmaktadır.
3) Nükleer santallerde enerji ihtiyacımız olan elektrik üretilmektedir. Kim Çernobil kazası gibi bir felaketin yaşanmayacağını garanti edebilir. Son olarak 2011 yılında Japonya’da bir deprem sonucunda yaşanan tusunami sonucunda nükleer felaket yaşanmıştır.
4) Teknolojik aletler tableti, bilgisayar, akıllı telefonlar yüzünden çocuklar sokağı unutmuşlar, asosyal olarak yetişmektedirler. Sanal dünya onları mutlu edememekte, gerçek insanlarla iletişimi unutmaktadırlar. Büyüklerin köy, sokak, bahçe anıları vardır. Şimdi çocukların konuşacakları tek konu bilgisayar oyunlarıdır. İnsanların bilgisayar oyunları ile mutlu olmaları imkansızdır bu sebepten mutsuz bireyler yetişmektedir.
5) Teknolojinin doğrudan destek ve hareket sistemine zararları vardır. Bilgisayar başında çok vakit geçiren bir çocuk ve yetişkin insan, bel, boyun ağrıları, boyun fıtığı, bel fıtığı, obezite gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
6) Teknolojik gelişim sonucunda, küresel ısınma felaketi ortaya çıkmakta, ekolojik denge bozulur, insan sağlığı bu durumdan dolaylı olarak etkilenmektedir.
Aslında teknoloji çok ilerledi.eğer bu teknoloji denilen unsur daha gelişirse insanlara hem olumlu hemde olumsuz etkiler yaratacaktır.olumlu olarak örneğin;bir çocuk dersini hemen yapabilecek veyainsanlar gitmek istedikleri yerlere hemen gidebilcek.ama olumsuz olarak daha çok şey olacak;daha çok teknolojik alet icat edildiğinde daha çok radyosyon dağıtır ve gözlerimiz bozula bilir ve daha çok olumsuz neden olabilir