Hepimiz çocukken ilkbahar geldiğinde ve havalar ısındığında denize gitmek isteriz ve bu isteğimizi hemen babamızdan bizi haftasonu için denize götürmesini isteriz. Fakat babamızın vereceği cevap neredeyse hiç değişmez ve “daha deniz mevsimi gelmedi, deniz zamanına daha birkaç hafta var” der. Bunu anlamak o zamanlar için biraz güç olabilir fakat artık büyüdük ve coğrafya dersinde verilen bazı ipuçları bizim açımızdan bu konuya açıklık getirebilir.
Peki Denizlerin Karalara Göre Daha Geç Isınıp Daha Geç Soğumasının Nedeni Gerçekte Ne Olabilir? İşte bu sorunun kısa özet şeklindeki net cevabı:
Su pek çok bakımından diğer maddelerden farklı ve özel bir maddedir. Bu özelliklerinden biri de buharlaşmasının ve donmasının yavaş gerçekleşiyor olmasıdır. Özellikle yazın kumun gündüz güneşin etkisiyle çabucak ısındığını ve gece havanın soğumasıyla çabucak soğuduğunu hepimiz fark etmişizdir. Ancak fark etmediğimiz şey deniz suyunun gece ile gündüz sahip olduğu sıcaklığın sadece 2 veya 3 derece fark ettiğidir.
İşte su bu şekilde buharlaşma ve donmasını geciktirmektedir. Dünyadaki tüm su kütlesi düşünülürse atmosferimiz içerisindeki sıvı halde ve buhar haldeki suyun dünyanın sıcaklığını ne kadar çok etkilediğini anlayabiliriz.
Güneş ışınları eğer su olmasaydı çok daha fazla ısıtırdı. Bunun tersine Güneş ışınlarının az geldiği yerlerde su ve su buharı daha fazla soğumayı geciktirmektedir.
Gece ve gündüz sıcaklık farkının canlıların yaşayabileceği aralıkta olması suyun bu özelliği sayesinde mümkün olabilmiştir. Su ve su buharı adeta dünyanın kliması görevini yapmaktadır.
Denizlerin karalara göre geç ısınıp daha geç soğumasının nedeni nedir?
Denizler karalara gore daha saydamdir yani isigi daha iyi gecirir icine. bu nedenle isinmasi gereken alan daha fazladir ve gec isinir. kara ise isigi altina gecirmez ve isinmasi gereken alan denizlere gore daha azdir. bu yuzden hizli isinip hizli sogur
SUYUN GEÇ ISINIP GEÇ SOĞUMA ÖZELLİĞİ
Suyun diğer bir özelliği de buharlaşma ve donma hızının çok yavaş olmasıdır. Yaz aylarında gündüz sıcağı ile çok çabuk ısınan kumun, gece ile birlikte çok çabuk soğuduğu bilinir. Buna karşın, deniz suyu sıcaklığı gece ile gündüz arasında ancak 2-3 derece fark etmektedir. Bunun nedeni suyun ani ısınmalarda veya soğumalarda sahip olduğu sıcaklığı bir ölçüde koruyarak buharlaşma ve donma olayını geciktirmesidir. Suyun bu etkisini yeryüzünün tamamı için düşünecek olursak, okyanuslarda ve atmosferde sıvı veya buhar halde bulunan suyun Dünya’nın sıcaklığında en önemli rolü oynadığı görülür. Yeryüzünü kaplayan sular, Dünya’nın güneş ışınlarına maruz kalan kısmında sıcaklığı emerek fazla ısınmayı engeller. Aynı şekilde güneş ışını alamayan kısımlarda ise okyanuslar ve diğer sular sahip oldukları ısı sayesinde kalorifer görevi görerek sıcaklığın fazla azalmasını önlerler. Böylece gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı daima insanların ve diğer canlıların dayanabileceği bir sınırda kalmaktadır. Dünya üzerindeki su miktarının karalara oranı daha az olmuş olsaydı, gece ile gündüz sıcaklıkları arasındaki fark çok artacak, Dünya çöle dönecek ve yaşam imkansızlaşacak ya da en azından çok zorlaşacaktı.
Karalar mı yoksa denizler mi daha çabuk ısınır? Geceleri hangisi daha çabuk soğur?
Suyun ısı kapasitesinin büyük olması. hava sıcaklığını da düzenler. Gündüzleri Güneş
ışığında, karalar, denizlerden daha çabuk ısınır. Gece olduğunda gündüzleri sudan daha
çabuk ısınan karalar, daha çabuk soğur. Suların soğuması daha geç olur.
Denizlerin karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğumasının nedeni?
Suyun en önemli özelliği buharlaşma ve donma hızının çok yavaş olmasıdır. Yaz aylarında gündüz sıcağı ile çok çabuk ısınan kumun, gece ile birlikte çok çabuk soğuduğu bilinmektedir. Fakat deniz suyu sıcaklığı gece ile gündüz arasında ancak 2-3 derece fark etmektedir.
Bunun nedeni suyun ani ısınmalarda veya ani soğumalarda sahip olduğu sıcaklığı koruyarak buharlaşma ve donma olayını geciktirmesidir. Suyun bu etkisini yeryüzünün tamamı için düşünecek olursak, okyanuslarda ve atmosferde sıvı veya buhar halde bulunan suyun Dünya’nın sıcaklığında önemli bir rol oynadığı görülür.
Dünyayı kaplayan sular, Dünya’nın güneş ışınlarına maruz kalan kısmında sıcaklığı emerek fazla ısınmayı engeller. Aynı şekilde güneş ışını alamayan kısımlarda ise okyanuslar ve diğer sular sahip oldukları ısı sayesinde kalorifer görevi görerek sıcaklığın fazla azalmasını önlerler.
Bu şekilde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı her zaman insanların ve diğer canlıların dayanabileceği bir sınırda bulunmaktadır.


Evet arkadaşlar bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu sayfada sizlere suyun karadan daha uzun bir sürede soğuması ve ısınmasının sebebini elimizden geldiği kadarıyla kısaca konu anlatımı şeklinde paylaşmaya çalıştık. Umarım başarılı olmuşuzdur. Hatamız eksiğimiz varsa lütfen bize bildirin ki kendimizi düzeltelim…