İnsan kalbinin iç yapısı ve dış yapısı arasında fark varmıdır? varsa nelerdir?
Bu sorunun cevabı zaten sorunun yazılış biçiminde kendini ele vermektedir. Zira eğer kalbin iç yapısıyla dış yapısı arasında bir fark olmasaydı, iç ve dış yapısı diye ikiye ayırmak ve ayrıca belirtmek gerekmezdi.
Yani tabi kikalbin dış yapısı ile iç yapısı arasında farklılar vardır. Peki bunlar neler? İşte kısaca özet şeklinde konu anlatımımız sizlerle…
Kalbin Dışı:
Kalbin dışında istemsiz kasılan milyarlarca kas hücresi ve bir kaç damar giriş çıkışları bulunmaktadır. Kalbe dıştan bastırıldığında bazı kısımlarının yumuşak, bazı kısımlarının ise sert olduğu anlaşılır. Kalbin dışı sürtünmeyi azaltan zar ile kaplıdır. Zar tabakanın hemen altında da kas tabakası bulunur. Basit anlamda dışı ile ilgili söylenebilecekler şimdilik bu kadardır.
Kalbin İç Kısmı:
Kalbi kestikten sonra içerisinde dört boş oda ortaya çıkar. Dört odayı birbirine bağlayan açılıp-kapanabilen dört kapakçık vardır. Bu odalardan en büyük ve karmaşık olanı temiz kanı pompalamaya, daha küçük olan tarafı ise kirli kanı toplamaya yarar. Kalp içindeki boşlukların çevresi tek katlı epitel hücre tabakasıyla örtülüdür. Bu tabakaların kalp kapakçıklarına doğru uzantılar çıkartarak kalp kapakçıklarını oluşturduğu görülür. Basit anlamda içi ile ilgili söylenebilecekler şimdilik bu kadardır.
Kalbin iç yapısı
Bir kesitin görünümü uzunlamasına bir kesit, kalbin 4 boşluktan oluştuğunu gösterir. Bunlardan sağ kulakçık ve sağ karıncık sağ kalbi, sol kulakçık ve sol karıncık sol kalbi oluştururlar. Her kulakçık kendi karıncığı ile kulakçık-karıncık arası bir delikle ilişki kurar. Sağ ve sol kalpler arasında ilişki yoktur. Bu boşlukların çeperlerinin kaıkları değişiktir. Kulakçıklarda ince, karıncıklarda, özellikle sol karıncıkta, oldukça kalındırlar.
Karıncıklar; Sağ ve sol karıncığın bazı ortak özellikleri vardır. Bir üçgen piramit biçimindedirler. İç çeğerlerinde kas çıkıntıları vardır. Bu çıkıntılar 3 sınıfa ayrılırlar.
İlk sınıf kas çıkıntıları kalbin sütunlarıdır. Bir koni biçimindedirler ve tepelerinde kulakçıklar-karıncıklararası deliklerdeki kapaklara uzanan kirişsi uzantılar (kiriş telleri) doğar. Bu uzantılar da direnç ve büyüklüklerine göre kendi aralarında 3 sınıfa ayrılırlar. Bunlar ; Sınıfta olanlar, en kalınları, sınıfta olanlar incedirler.
İkinci sınıftan kas çıkıntıları, daha basıktırlar ve her iki uçları ince karıncık iç çeperine tutunurlar.
Üçüncü sınıftan kas çıkıntıları iç çeğer üstündeki yalın kabartılardır. Karıncık boşluklarından her birinin 2 deliği vardır. Kan karıncık içine kulakçıklar-karıncıklar arası deliklerden (ikili kapak deliğinden yada üçlü kapak deliğinden ) girer, sonra aort deliği (sol kalpte) ya da akciğer atardamarı deliği ( sağ kalpte ) aracılığıyla atılır. Kan akımı kapaklardan yalnızca bir yönde geçebilir.
Aort deliği; sol karıncık-kulakçık arası delik ya da ikili kapak (mitral) deliği. Aort deliği yuvarlaktır. çevresi, 65-70 mm’dr. Gevşeme döneminde yarımay biçimi 3 aort kapakçığıyla kapanır. İkili kapak (mitral) deliği halka biçimindedir;çevresi kadında 90 mm, erkekte 110′mm’dir. Biri büyük, öteki küçük iki kapaçıktan oluşan ikili kapakla (mitral) kapanır.
Sağ karıncıkta akciğer atardamarı deliği ile sağ kulakçık-karıncık arası delik ya da üçlü kapak (trisküspid) deliği bulunur. Akciğer atardamarı deliği yuvarlaktır, çevresi 65-70′mm dir. Gevşeme döneminde yarımay biçimi 3 atardamar kapakçığıyla kapanır. Üçlü kapak (triküspid) deliği aşağı yukarı yuvarlaktır; Çevresi kadında 105 mm, erkekte 120′mm dir. Üçgen biçimi 3 kapakçıktan oluşan üçlü kapakla (triküspid) kapanır.
Kulakçıklar karıncıkların arkasında yer alırlar daha küçük ve küb biçimindedirler. Çeperleri ince ve pürüzsüzdür ve yalnızca 2. ve 3. sınıtan bir kaç kas çıkıntısını kapsarlar. Sağ kulakçığın çeperlerinde çeşitli kabarıklıklar ve girintiler vardır; bunlar arasında en çok akılda tutulması gereken, oval çukurdur (fossa ovalis). Bu oluşum iç çeperin üstünde yer alan bir çıkmazla sonlanan bir girintidir. Dölütte kulakçıklar burada, botal deliği denen bir delik aracılığıyla ilişkili durumdadırlar. Normalde, doğumda bu delik kapanır. Bazen anormal olarak az ya da çok önemli bir kulakçıklararası kan geçişi var olabilir. Sağ kulakçıkta bir çok delik vardır. Üst çeperi düzeyinde üst ana toplardamar deliği, alt çeperi düzeyinde alt ana toplardamar deliği ve bu deliğin yanında kalp toplardamarları sinüs deliği, ön çeperi kaplayan sağ kulakçık-karıncık arası delik, Sol kulakçığın çeperlerinde, oval çukurun bulunduğu bölge (iç çeperde) dışında pek az çıkıntı vardır. Sol kulakçığın arka çeperinde 4 akciğer toplardamarının ağızları, ön çeperinde de sol kulakçık-karıncıkarası delik yer alır.
Kalbin İç Ve Dış Yapısı Arasındaki Farklar Nelerdir
KALBİN YAPISI MEMELİ KALBİNİN DİSEKSİYONU VE NABIZ HIZI
DENEYİN AMACI :Memeli kalbinin bölümlerini incelemek kendi nabzımızı sayabilmek
egzersizin nabız hızı üzerine etkisini belirtmek.
KULLANILAN MALZEMELER: Diseksiyon küveti bisturi
kurutma kağıdı
koyun kalbi
makas
pens.
DENEYİN YAPILIŞI ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ:
A. Kalbin Dış Yapısı:
1- Koyun kalbini diseksiyon küvetine yerleştiriniz (Şekil 7.1). Kalbin uç kısmı sol karıncıktır. Parmaklarınızla yoklayarak sol karıncık duvarının sağ karıncık duvarına oranla daha kalın olduğunu belirleyiniz (Şekil 7.2).
2- Gerçek kalp ile kalp çizimlerini karşılaştırınız.
3- Atar ve toplar damarları karşılaştırarak daha kalın duvarların varlığını açıklayınız (Şekil 7.3)
B. Kalbin İç Yapısı:
1- Aortu (ana atardamar) makasla keserek yarım ay şeklindeki kapakçıkları inceleyerek kanın karıncığa geri dönmesini nasıl engellediğini bulunuz (Şekil 7.4 ve Şekil 7.5).
2- Kulakçıkları ve karıncıkları açtıktan sonra yapılarını inceleyiniz (Şekil 7.6).
C. Nabız Hızı:
1- Sağ elinizin işaret parmağı ile orta parmağınızı sol bileğinizin iç tarafına koyarak hafifçe bastırın.
2- Nabzınızı on beş saniye saydıktan sonra bulduğunuz sayıyı dört ile çarpın. Bu işlemi dört kez tekrarladıktan sonra bir dakika için ortalama nabız hızınızı bulunuz.
3- Aynı işlemleri bir süre egzersiz yaptıktan sora tekrarlayarak karşılaştırınız.
4- Bulduğunuz değerleri arkadaşlarınızın bulduğu değerlerle karşılaştırınız.
Konu etiketleri: kalbin iç ve dış yapısı arasındaki farklar, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasındaki farklılıklar var mıdır, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasındaki farklılıklar nelerdir, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasındaki farklılıklar, kalbin iç yapısı ve dış yapısı arasındaki farklar, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasındaki farklılıkları var mıdır, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasında farklılıklar var mıdır, kalbin iç ve dış yapısında farklılık var mıdır, albin iç yapisi ile dış yapısı arasnda farklılıklar varmi varsa nelerdir, kalbin iç ve dış yapısının farklılıkları, kalbin ic yapisi ile dis yapisi arasindaki farkliliklar nedir, kalbin dış ve iç yapısı arasında fark, kalbin iç ve dış yapısındaki farklılıklar, kalbin ic yapısı ile dış yapısı arasındaki fark, kalbin iç yapısı ile dış yapısı arasında farklılık var mıdır,