Soru: Çok kısa olarak ormanların faydaları hakkında neler biliyorsunuz yazınız.
Öncelikle kısaca maddeler halinde ormanların yararlarının neler olduğunu tek tek listeleyelim. Hemen ardından tüm detayları ve ayrıntılarıyla birlikte ormanların faydaları hakkında ansiklopedik bilgiler paylaşalım…
Ormanın Faydaları:
1- Yakacak ve ham Madde kaynağıdır.
2- Yer altı sularını zenginlestirir.
3- Yağıs miktarının artmasını sağlar.
4- Hava kirliliğini önler.
5- Doğal güzellikler sağlar.
6- Sıcağı ve soğugu dengeler.
7- Erozyonu engeller.
8- Çevreyi güzellestirir.
9- Ülke savunmasında önemlidir.
10- Gezme ve dinlenme yeridir.
11- insanlara is olanakları sağlar
1-)ORMANLAR OKSİJEN KAYNAĞIDIR
2-) SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER
3-) EREZYONU ÖNLER
4-)HAMMADDE KAYNAĞIMIZDIR
5-) BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VARDIR
6-) YARARLI BİRÇOK İKİNCİL ÜRÜN VERİR.
7-) ORMANLAR İŞ VE GEÇİM KAYNAĞIDIR
1-)ORMANLAR OKSİJEN KAYNAĞIDIR
* Kuşkusuz ormanların en önemli faydası oksijen kaynağı olmasıdır. Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır; havaya oksijen verir.
* 40 kişinin 1 saatte kullandığı oksijeni yetişkin bir çam ağacı 1 saatte üretir.
2-) SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER
* Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder.
* Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur.
* Su rejimini düzenler.
3-) EREZYONU ÖNLER
* Erezyon toprağın yağışlar, sel suları,çığ ve rüzgar gibi etkenlerle aşınmasına ve taşınmasına denir.
* Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.
* Ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprağımız erezyonla kaybolmaktadır.
4-) HAMMADDE KAYNAĞIDIR
* Ormanlar yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb.hammadde kaynaklarının bir kısmı da ormanlardan elde edilmektedir.
* Oduna ait kullandığımız tüm materyaller ormanlarımızdan elde edilirler.
5-) BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VARDIR
* Ormanlar, eğelenme, dinlenme ve boş zamanları değerlendirme imkanı sağlar. Havası, suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Bu yönüyle insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu rol oynar.
* Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanların insan sağlığı üzerindeki bütün bu olumlu yararları nedeni ile büyük kentlerin çevresinde ormanlar yetiştirilmekte, dinlenme yerleri kurulmaktadır.
6-) YARARLI BİRÇOK İKİNCİL ÜRÜN VERİR
Tıp, kozmetik, kimya ve boya sanayinin hammaddesini oluşturan birçok ürün; ormandaki ağaçların kökünden, gövdesinden, dalından, yaprağından elde edilmektedir.
7-) ORMANLAR İŞ VE GEÇİM KAYNAĞIDIR
* Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.
Sonuç:
Sonuç olarak dağlardaki ağaçların yok edilmesi geçirilen acı tecrübeler, ormanların ne derece faydalı olduğunu ve ağaçların kaybedilmesi yüzünden bu zan ne kadar kaza ve korkunç felaketlerin meydana gelmesini göstermiştir. Bu bakımdan devlet hiçbir yerde ormanların işletilmesine ilgisiz kalamaz. Tüm arazinin yaklaşık olarak onda birini ormanların işgal ettiği Türkiye’de ormancılık konularında herkesin hak ve görevini düzenleyen bir orman kanunu çıkarmıştır. Bu acı tecrübelerin insanlarımıza ders olması ve gelecek nesillerin ormanlara sahip çıkan, fidanlar diken bir nesil olarak yetişmesi ümidiyle…
Kaynakça:
Meydan Larousse Ansiklopedisi (Cilt 15, Sayfa 186)
Temel Britannica Ansiklopedisi (Cilt 13, Sayfa 206-209)
http://www.ogm.gov.tr/bilgi/orman_03.htm
http://www.egeorman.org.tr/ormanlarimiz.aspx
Faydalı Linkler:
http://www.ogm.gov.tr (Orman hakkında daha fazla bilgi edinilebilinir.)
http://www.egeorman.gov.tr (Ormanların faydaları ve önemi hakkında bilgi)
http://www.ormansu.gov.tr (Orman ve Su İşleri Bakanlığı resmi sitesi: ormanlar hakkındaki çalışmalar ile ilgili bilgilere ve haberlere ulaşılabilir.)
Ormanların Faydaları Nelerdir
1-Odun ve kereste ihtiyacımızı sağlar.
2-Eğimli yamaçlarda erozyonu önler
3-Her türlü dinlenme ihtiyacımıza cevap verir.
4-Yurt savunmasında, çeşitli yönlerden kolaylık sağlar.
5-Yabani ve özellikle av hayvanlarını barındırır.
6-Yağış sularını yer altına toplar,bunlarında kaynaklar halinde çıkmasını sağlar.
7-Havadaki oksijen ve karbondioksit dengesini sağlar.
Not: Ormanlardan sürekli faydalanmak için ormancılığın üç temel ilkesi vardır.
a-Ormanların genişletilmesi
b-Devamlı korunması
c-İşletilmesi
Ormanların faydalarını ona başlık altında toplarız.
a) DOĞAL DENGEYİ SAĞLAR :
Eğimli sahalarda ormanlar toprağı örgü şeklinde sararak toprakların aşınmasını önler. Toprak tabakasına saldığı kökleri ile suyun derinlere sızması için, küçük kanalcıklar oluşturur. Böylece ormanlık sahalara düşen yağışlar toprağa sızar ve oradan yer altı suyuna, derelere ve kaynaklara kavuşur.
Ormanların diğer önemli tarafı,doğadaki besin maddelerinin dolaşımını sağlamasıdır. Toprağa düşen dal ve yapraklar; bakteriler tarafından organik maddeye dönüşür. Organik madde, topraktaki bitki besin maddesini artırarak bitki örtüsünün daha iyi gelişmesini sağlar. Diğer taraftan toprağa karışan organik madde toprakta gözenekli bir yapı oluşturur. Bu da yağışların toprağa sızmasını sağlar.
b)ORMANLAR DİNLENDİRİCİ ETKİ YAPAR :
Orman içi mesire yerleri ve milli park alanları, önemli dinlenme yerleridir. Ülkemizde son yıllarda önemli milli parklar kurulmuştur. Bunlar;Yozgat çamlığı, Kaçkar Adana (soğuksu), Kızılcahamam, Kuş Cenneti, Uludağ, Yedigöller, Dilek yarımadası (Aydın). Spil dağı,
Kızıldağ (Yalvaç), Termosos, Köprülü Kanyon, Olimpos, Beydağları, Altınbeşik mağarası (Antalya) Kovada (Isparta), Mercan vadisi, Maçka, Altındere, Hatilla vadisi, Beyşehir,Karagöl, Nemrut Dağı (Adıyaman), Başkomutanlık (Afyon), Honaz Dağı (Denizli)
c) ODUN, KERESTE VE BAZI SANAYİ KOLLARINA HAM MADDE SAĞLAR:
Ormanlardan yakacak odun ve kereste üretilir. Yılda ortalama 6-8 milyon m3 tomruk elde edilir. Bunlar inşaatta, kağıt üretiminde, ambalaj sanayisinde, maden ocaklarında destek, PTT ve enerji hatlarında taşınma direği olarak kullanılır. Ayrıca çamdan elde edilen reçine, kimya sanayiinde, boya yapımında kullanılır.
Ormanlarımızdan odun ve kereste üretimi orman işletmelerine yapılır.Odunu büyük bir bölümü yakacak olarak evlerin ısıtılmasında kullanılınır.Evlerin ısıtılmasında enerjinin beşte biri odundan sağlanır.
Ormanlarımızı, korunan ormanlar ve verimli parklar hariç işletmemiz gereklidir. Ormanlarımız, orman içinde ve orman kenarında yaşayan köylülerimizin önemli gelir kaynağıdır. Köylerimizin üçte ikisi orman içinde ve kenarında kurulmuştur. Nüfusumuzun onda biri ormanlardan yararlanmaktadır. Bu yönü ile de ormanlarımız vatandaşlarımıza iş temin eden doğal kaynaktır.
Ormanların Faydaları |
ORMANLAR OKSİJEN KAYNAĞIDIR. * Kuşkusuz ormanların en önemli faydası oksijen kaynağı olmasıdır. Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır; havaya oksijen verir. * Havada % 21 oranında oksijen bulunmaktadır. Bu miktarın % 56’sını ormanlar üretir. Kentlerimizde bu oranlar daha düşüktür. * 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. * 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. * 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.SU VARLIĞINI KORUR VE DÜZENLER. * Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. * Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur. * Yetişkin bir kayın ağacı kökleriyle 10 ton su tutabilir. * Ağaçlar yağmurların yeryüzüne direk inmesini, akıp gitmesini önler. Yağmur sularını havzada tutarak korurlar.EREZYONU ÖNLER * Erezyon tanım olarak bitki örtüsü tahrip olmuş eğimli arazilerdeki toprağın, bulunduğu yerden; yağışlar, sel suları, çığ, rüzgar gibi etkenlerle aşınması ve taşınmasına denir. * Ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprağımız erezyonla kaybolmaktadır. * 1 cm kalınlığında bir toprağın oluşması için 400 yıl gereklidir. * Ülkemizde erezyon Avrupa’dan 12 kat fazladır. * Bugün ülke topraklarımızın % 83’ünde erezyon devam etmektedir. KULLANDIĞIMIZ ODUNUN ANA KAYNAĞIDIR BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VARDIR YARARLI BİRÇOK İKİNCİL ÜRÜN VERİR. Ayrıca tıp, kozmetik, kimya ve boya sanayinin hammaddesini oluşturan birçok ürün; ormandaki ağaçların kökünden, gövdesinden, dalından, yaprağından elde edilmektedir. ORMANLAR İŞ VE GEÇİM KAYNAĞIDIR. |
ORMANLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜN VE HİZMET ÇEŞİTLERİ Ormanlardan elde edilen ürün çeşitleri; odun, yaprak, çiçek, meyve, tohum, reçine, kabuk, kök, çalı, ot, av hayvanı, su, toprak, kil, taş, kömür ve madenler gibi çok sayıda ve değişik nitelikte hammaddelerdir… Bu maddeler niteliklerine ve pazar isteklerine göre çok değişik kullanım yerleri bulabilmektedir. Bu ürünler içerisinde en bol elde edilen ve geniş bir pazarlama olanağı bulan ürün ise ODUN’dur… Ormanların ayrıca suyu düzenleme, toprağı koruma, iklimi etkileme, doğayı koruma ve güzelleştirme gibi çok önemli hizmetleri vardır…Önde Gelen Orman Ürünleri Günümüzde modern orman işletmeciliği faaaliyetleri sonucunda elde edilen orman ürünleri, Asli Orman Ürünleri ve Tali Orman Ürünleri olmak üzere 2 kategori altında toplanmaktadır. ASIL ORMAN ÜRÜNLERİ • Tomruk • Tel Direği • Maden Direği • Sanayi Odunu • Kağıtlık Odun • Lif Yonga Odunu • Sırık • Çubuk • Yakacak OdunİKİNCİL ORMAN ÜRÜNLERİ • Reçine • Çıra • Sığla yağı • Defne • Şimşir • Kök Odunu • Kekik • Her çeşit bitki soğanı • Ada Çayı • Çam Fıstığı • Mantarlar • Kozalak |