Her zamanki gibi sorumluluk sahibi bir websitesi olduğumuz için ve sayfanın başlığında kısa madde madde yazdığımızdan dolayı, öncelikle sözümüzü tutarak çok kısa bir özet maddeler halinde ilkbahar mevsimi özelliklerini vererek başlıyoruz. Ardından ise daha detaylı bilgiler arayanlara oldukça ayrıntılı bir konu anlatımı sunuyoruz…
- Mart, nisan ve mayıs ilkbahar mevsiminin aylarıdır.
- Havalar yavaş yavaş ısınır.
- Yağmurlar yağar.
- Göçmen kuşlar tekrar döner.
- Kış uykusuna yatan hayvanlar uyanır.
- Ağaçlar çiçek açar.
- Gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlar.
- Bol bol yağmur yağar.
- Rüzgar daha yumuşak ve ılık eser.
Maddeler halinde değilde kısa yazı şeklinde özet isteyenleri de unutmadık:
İlkbahar veya ilkyaz doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar
hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışların yağması ile su yatakları olan dereler
göller
göletler ve barajlar su ile dolar.
Biraz Daha Detaylı: İlkbahar Mevsiminin Özellikleri
İLKBAHAR İlkbaharda havalar ısınmaya başlar. Bahar yağmurları yağar. Kırlar yeşillenir. Ağaçlar çiçek açar.Ağaçlar tohum verir.Çiçek açmaya başlar.
* Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.
* Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.
* Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.
* 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzundur.
* 21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
* Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.
* Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kuup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.
* Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).
* Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.
* Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre’nin ilkbaharı, Güney Yarımküre’nin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır
İlkbahar Hakkında Bilgi Kısaca
İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır.
İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışların yağması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.
Bilhassa bu mevsimde yerel hava depresyonu olarak meydana gelen hava değişikliklerinde halk arasında Kırk İkindi adı verilen sağanak yağışlar başlar. Bu yağışlarla şiddetli gök gürültüsü, yıldırım düşmesi, dolu tehlikesi ve sel felaketleri de görülür. Bazen bu yağışlar çiftçilere çok zarar verir.
İnsanlar üzerinde de sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Yorgunluk, halsizlik ilkbaharın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerindendir. Bu duruma tıp dilinde kısaca bahar yorgunluğu denir.
İlkbahar mevsimi ile ilgili kısa bilgiler
Kış mevsiminden yaz mevsimine geçiş mevsimi olan ilkbahar mevsimi insanların çok sevdiği mevsimdir.Bu mevsimde havalar ve toprak ısınmaya başlar.Çiçekler açar,doğa yeşillenmeye başlar.İnsanlar için bu hayatın yeniden başlaması anlamı da taşımaktadır.Hayvanlar artık ortalığa çıkar,kış uykusuna yatan hayvanlar uyanmaya başlarlar.İlkbahar mevsiminin diğer bir özelliği ise insanı psikolojik olarak rahatlatmasıdır.Aynı zamanda bu dönemde bebekler ve çocukların daha çok geliştiği gözlenmektedir.