Dünyanın yapısında sadece toprak mı var? Ayağımızın altında kalan dünyanın merkezine doğru gidildikçe karşımıza sadece toprak mı çıkıyor yoksa başka şeyler de mi var?
Coğrafya köşemizdeki bu yazıda basit olmasına rağmen birçok öğrenci arkadaşın henüz farkında olmadığı bir gerçekten söz edeceğiz. Dünya, sadece üzerinde yaşadığımız topraktan mı oluşmuştur? sorusuna kısa özet şeklinde cevap vermeye çalışacağız.
Dünya sadece topraktan değil, farklı özellikleri olan beş katmandan oluşur. Bu katmanlardan hava, kara ve su katmanlarını çıplak gözle gözlemleyebiliriz. Magma ve çekirdek katmanları ise yer kabuğunun altında olduğu için çıplak gözle göremeyiz.
Hava katmanı:
Dünyanın çevresini saran gaz örtüsüdür, atmosfer olarak adlandırılır. Canlıların yaşaması için gerekli olan oksijenin yanı sıra çeşitli gazları ve su buharını içeren bir katmandır. Atmosfer ayrıca Dünya’yı Güneş’in zararlı ışınlarından koruyarak tüm canlıların yaşam ortamını oluşturur.
Kara katmanı:
İnsanların, hayvanların ve bitkilerin üzerinde yaşadığı yer kabuğu katmanıdır. Bu katman dağlar, tepeler, ovalar ve deniz tabanları yer alır. Yer kabuğu toprak ve kayaçlardan oluşmuştur.
Su katmanı:
Okyanuslar, denizler, göller, yer altı suları ve akarsulardan oluşmaktadır. Su katmanı Dünya yüzeyinin dörtte üçünü kaplar. Geriye kalan dörtte birlik kısım ise karalardan oluşmaktadır. Su tüm canlıların ihtiyacı olan hayati önem taşıyan bir sıvıdır. Ayrıca bu sular içerisinde çok sayıda canlı türü yaşamını sürdürmektedir.
Yaşı küçük olan arkadaşlarımız ayağımızın altında kalan yer yüzünün yapısında sadece toprak olduğunu düşünebilir. Bu nedenle bu tarz basit yanılgıları önlemek amacıyla böyle basit gibi görünen soruların cevabını kolay anlaşılır bir şekilde vermek de fayda görüyoruz…