Fizik kuralları yani doğanın kanunu gereği enerji olmadan iş yapılamaz. Canlılarda da durum böyledir. Sonuçta canlılar hayatlarını devam ettirmek için, hücreleri besleyerek canlı tutmak, avlanarak beslenmek, üremek ve korunmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji olmadan yaşam da olmaz. Dünyadaki yaşamın başlıca enerji kaynağı Güneş’tir. Güneş olmasaydı hiç birimiz var olamazdık.
Bu yazıda sizlere canlıların besin zinciri ile ilgili ayrıntılı ve uzun bir yazıyla bilmeniz gereken her şeyi paylaşıyorum…

Bitkiler, karbon dioksit ve suyu kullanarak güneş enerjisi yardımıyla glikoz ve oksijen üretirler.Güneşten gelen enerji, fotosentez yapan canlıların ürettikleri besinlerde depolanır. Besin maddeleri canlılar tarafından tüketildiğinde enerji, bu canlılara geçer. Böylece enerji, beslenme yoluyla bir canlıdan diğerine aktarılmış olur.
Bitkilerde besin olarak depolanan enerji, bir besin zinciri biçiminde tüm canlılara dağılır.

Besin zincirinde enerjinin bir gruptan diğerine aktarıldığı her halka bir beslenme seviyesini oluşturur. Besin zinciri boyunca aktanlan enerjinin büyük bir kısmı o canlının yaşam gereksinimleri için kullanılırken geriye kalanı zincirin bir sonraki halkasına aktarılır. Besin zincirindeki bu enerji aktanmı piramit şeklinde bir model ile ifade edilir.

Otçullarla beslenenler 3. beslenme seviyesini oluşturur: aslan, leopar vb.
Bitkilerle beslenenler 2. beslenme seviyesini oluşturur: geyik, tavşan vb.
Bitkiler 1. beslenme seviyesini oluşturur.